
Onze vrijwilligers zijn de kern van onze vereniging / samen bouwen aan een inclusieve maatschappij, ieder met zijn eigen kwaliteiten en sterktes
Vrijwilliger te worden en mee te werken aan één van de projecten.
Stuur ons een mail of neem telefonisch contact op
Inclusief vrijwilligersbeleid binnen de verschillende werkingen en we streven hierbij naar een goed evenwicht tussen mensen met én zonder armoede-ervaring. Vrijwilligerswerk heeft een centrale plek innemen binnen vzw De knoop.
Zonder de grote groep vrijwilligers die elke dag samen met ons hun schouders zetten onder de uitbouw van onze werkingen, zouden wij niet kunnen (en eigenlijk ook niet willen) bestaan. De vrijwillige handen zijn een grote meerwaarde voor een vereniging als de onze.
We hebben daarnaast ook extra aandacht voor toeleiding van mensen in armoede tot vrijwilligerswerk.
Samen werken met de lokale overheid en partners als opstap naar een tewerkstellingstraject op maat
Sociale tewerkstelling is binnen onze vereniging geen doel op zich. Wel hebben wij steeds in de verschillende werkingen handen nodig om al onze organisatie te laten draaien. Hiermee willen we inzetten op het criterium van maatschappelijke emancipatie waarbij we mensen versterken en kracht geven om stappen vooruit te zetten in het leven. Vzw De knoop ziet het belang van werk als hefboom tot maatschappelijke en sociale participatie. Mensen willen vooral werken om tijd door te brengen met anderen, om hun capaciteiten te ontplooien en om zinvol bezig te zijn. Werk is m.a.w. niet alleen een manier om geld te verdienen, maar ook deel van iemands identiteit.
Daarom kiezen we ervoor om naast de kansen voor vrijwilligerswerk op maat ook te investeren in een samenwerking met lokaal beleid dienst activering en integratie. Zij leiden op regelmatige basis mensen toe die op zoek zijn naar een eerste stap (misschien een ander woord dan stap, de zin hierna is ook met stap – misschien ervaring/kennismaking?) naar activering. Zo zetten we samen een eerste en meest logische stap in de bestrijding van armoede. Dit kan gaan over mensen die na een zware periode op een laagdrempelige manier terug willen wennen aan een bepaald werkritme, anderstaligen die na de taallessen een handje komen toesteken en daarmee Nederlands oefenen met bezoekers en vrijwilligers,… We zorgen dat er een traject op maat wordt aangeboden. Tijdens een activeringstraject proberen we de cirkel te doorbreken. Om hierin/in dit opzet te slagen dienen Randvoorwaarden dienen aangepakt te worden. Om doorstroom te realiseren is aandacht voor werkbaar werk, stress en de combinatie werk en gezin noodzakelijk. Er wordt samen gekeken naar de mogelijkheden en competenties van de mensen en wat er mogelijk is binnen onze vereniging.
Op deze manier willen we een menselijke organisatie zijn en blijven, kortom een vereniging op maat van haar mensen. Want uiteindelijk doen we het voor hen én voor elkaar, tezamen.
Vecht zo mee tegen het onrecht van armoede
Alvast hartelijk bedankt!